Sabtu, 26 Mac 2016

Salted karamel

salted caramel for cake/brownie/ice cream topping,churros dipping etc.

*warna caramel ada efek cahaya mungkin x sama spt kt luar
250g gula pasir
60g butter salted
80g non diary whipping cream(tgk kotak sy guna brand vivo)
70g susu cair/sejat (campur dengan whipping cream dalam satu bekas)
1sudu teh garam cairkan dengan 1sudu besar air panas)
dalam non stick pan cairkan gula dengan api sederhaba kecil(nak dapat gula dlm gambar tu amik masa dalam 7-8min). time ni jangan kacau gula tu biarkan je.
bahagian bawah gula dh cair,start kacau dengan senduk kayu yg kering. 

teruskan kacau sampai gula cair sepenuhnya .dah cair sepenuhnya masukkan butter dan matikan api. dah matikan api kacau sampai butter cair sepenuhnya.

buka semula api sederhana ,masukkan susu cair dan whipping cream td.
nampak tu gula menggelegak kacau smpai sebati.
matikan api. masukkan air garam kacau sebati. tuang caramel dalm bekas dan sejukkan dalam peti ais.

tips: sekiranga anda mendapati gula anda berketul,butter xlarut atau naik minyak,whipping cream mencair jangan risau! jangan buang. anda matikan api agak suam camtu masukkan dalam blender dan blend bahan tu pastu masa nk tuang dalam bekas lain tapis dulu. insyaAllah jadi. selamat mencuba!

Roti Canai

Roti canai. Resepi dr ibu sy..dulu Hasil dr roti canai ni lah yg membesar km adikberadik. Mmang tkenal gak.. Pasal roti canai ni lembut.. Rangup.. Dah bbrapa jam masak pun.. Stil lembut lg.. X payah nak potong pakai parang.... Sapa2 yg nak resepi.. Ni sy nak bg siap2 senang.. 1kg tp gandum, 1 senduk susu pekat., (guna senduk yg ceduk nasi. Jgan guna senduk utk kawah lak) 3sb planta, 1sk garam yg d bancuh dgan 1cwn air suam cara2 nya... Semua bahan buh dlm besen.. Letak air garam sikit2.. Sambil uli. Klau x cukup boleh tambah air biasa ja.. Uli sampai x lekat d tangan.. Doh roti canai ni.. Lg lama uli.. Nanti lg rangup n lembut hasil roti canai tu.. Biar sampai kita pun bpeluh.. Hemm. Dah ok doh tu.. Bulat2 kan besar bola tenis... Ni boleh dapat dlm 20bj..Lumurkan dgan planta pulak.. Simpan dlm 2 jam... Baru tebar. Tp paling bagus.. Uli mlm.. Tebar pagi.. Lawan kuah dia suka hati.. Paling sedap... Gulai daging lah.. Klau x ada.. Sambal sardin pun ok. sekian.


Bahan
200 gram tepung terigu
30 gram margarin
2 kuning telur
1/4 sdt garam
80 ml air hangat
 


resepi roti canai ku...
============================
1 kg tepung gandum
1 biji telur
4 sudu besar marjerin
Stgh cwn susu
4 ulas bawang merah( kisar tapis ambil air)
Air garam secukupnya ( agak2 sdri yea )
Ajinomoto sikit jewww
Uli2 smpai doh x mlkat di tngn
Bulat2kan..
Sapu mrjerin
Susun2 dlm bkas dan tutup
Biarkan semalamn
Esok pagi tebar dan masak..
Buat frozen pun boleh yea....

Doakan saya maju jaya dlm perniagaan ye sahabat semua....

Tart Nenas

TART NENAS GULUNG
===================
Resepi:
250g butter
2 kuning telur
3 sudu besar gula castor
1st esen vanila
3 cawan tepung
3 sudu besar tepung jagung
Jem nenas secukupnya
(1 kg jem nenas cukup untuk buat 2 adunan di atas, bergantung kepada kebesaran gentelan)
1 kuning telur, 1 sb susu dan setitik pewarna kuning telur - dikacau sebati untuk sapuan

Steps:
Pukul butter dan gula hingga berkrim.
Masukkan kuning telur, pukul sebati.
Masukkan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan campuran tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg lembut. Gaul menggunakan tangan dan sehingga doh tidak melekat di mangkuk. Mungkin tepung tak perlu dihabiskan kerana kuantiti tepung sebenar bergantung juga kpd jenis butter yg digunakan. Doh tak boleh terlalu keras sebab bila nak picit dalam acuan semperit atau nastar atau sewaktu nak gulung, doh akan pecah.
Menggunakan acuan semperit atau nastar, picitkan doh ke atas papan alas dgn bahagian belang2 mengadap ke bawah. Letakkan jem nenas yg telah dibulat-bulatkan bujur sedikit di hujung doh.
Gulung secara kemas ie tidak longgar. Jika menggunakan acuan nastar, doh adalah agak tebal, maka gulung hingga doh bertemu sahaja (tidak bertindan).
Sapukan kuning telur yg dicampur dgn sedikit susu dan pewarna kuning ke atas tart yg telah siap digulung.
Bakar selama lebihkurang 15 minit dgn suhu 170 celcius.




TAT NENAS / ALMOND LONDON

1ketul butter suhu bilik (ape2 brand pn xpe)
1/2 cwn marjerin (mek da guna pelangi)
1cwn gula halus (blend gula pasir n sukat) *
4 cwn tepung gandum (utk almond london guna 5 cwn ye)*
1/2 cwn tepung jagung *
1 sudu besar tepung castard *
1/2 cwn susu tepung *
( yg bertanda * satukn, ayak semua sekali)
1 penutup esen vanilla
Sedikit pewarna kuning

Cara2
Campur je semua sekali, uli manja2. Jgn main gusti lak dgan adunan tu... hehehe
Terap, susun inti nenas, gulung n hiaskn dgn kuning telur + sedikit pewarna kuning.
Bakar 150 darjah utk 10 minit. Kalau oven kecik, guna suhu 130 darjah pn ok. 
Dah ckup masam guna api atas, dlm 3 min utk garingkn kuning telur. (Pns kn dulu oven utk 15 min)

Inti / jem nenas
2 biji nanas muda ( buang kulit n matanya, mesin guna mesin kelapa. Tapis / perah air nya. Jgn trlalu kering)
4 cwn gula (tanak manis bleh kurangkn)
Sedikit esen vanilla
Sedikit pewarna kuning

Cara2
Satukn semua bhn dlm kuali, guna api sedang, kacau jem hingga gula hancur n kering sedikit (sentiasa kacau gaul, karang hangus bawah plak)
Bila air dh agak kering, slow kn api n kacau gaul sekali sekala hingga betul2 kering.


Resepi aiskrim santan



Bahan...
-Santan 560 ml
-gula 1 cawan
-Garam 3/4 sudu teh
-telur ayam 1 biji
-Isi kelapa muda (x da pun xpa)
Cara2...
1) Masuk santan dlm periuk bersama air 2 cawan (kalau ada air kelapa masuk air 1 cawan air kelapa 1 cawan)
2) Letak periuk santan atas api perlahan masuk gula, garam tunggu hingga santan mendidih selalu kacau ya bila dah mendidih tutup api dan sejukkan
3) Tuang dlm bekas masuk dlm peti ais (frozen)
4) Perhatikan santan dah jadi ais ka belum kalau dah jadi ais atau keras sedikit bawa keluar untuk Blend
5) Blend kali pertama...
Blend sampai ais lumat lepas Blend masuk balik dlm peti ais tunggu sehingga keras
6) Blend kali 2....
Blend kali kedua blend bersama telur putih Blend sehingga telur dan ais kembang kita akan nampak ais lebih halus kemudian masuk lagi sekali dlm peti ais tunggu sehingga keras jadi ais
7) Blend kali 3...
Blend kali ketiga Blend bersama isi kelapa bila masuk isi kelapa x payah Blend lama sangat agak2 ais sebati dengan isi kelapa atau pun Blend ais dahulu biar lama sedikit baru masuk isi kelapa sekali tekan Blend pun dah cukup lepas Blend masuk sekali lagi dlm peti ais tunggu sehingga keras
TIPS: Nk ice cream sedap kita cuma Blend banyak kali lagi banyak kali Blend... ice lebih halus lebih lembut

Selamat mencuba
Baca blog travel https://pearladytravel.blogspot.com/
# Stay safe, keep travel



Selasa, 22 Mac 2016

tart susu

Bahan2 :
Untuk kulit...
250g tepung gandum(1 1/2 cwn)
100g mentega(eda guna majerin pelangi je 1/2 cwn)
1 biji telur (A)
-gaul tepung ngan mentega hingga sebati ngan menggunakan tangan je.. kemudian masukkan telur... uli hingga menjadi doh yang x melekat kt tangan...
-masukkan doh kedalam kuali... kemudian ratakan didalam kuali hingga kelingnya sekali... seelok2nya jangan terlalu tebal ye....cucuk guna garfu pd doh tersebut
Untuk Inti...
3 biji kuning telur ( eda xpakai putih telur , kalo nak pakai boleh gak tapi kene ltk esen vanila 1 sudu kecil utk hilang bau hanyir )
125ml susu pekat manis 1/2 cwn
100ml air
1 s/b tepung custard/jagung
-mula2 kita gaulkan sebati telur bersama ngan susu pekat...
-dalam bekas yang lain kita sebatikan dul air bersama2 ngan tepung jagung... apabila dah sebati masukkan kedalam adunan telur juga susu tadi...
-gaul hingga sebati...
-eda Tapiskan dulu sebelum tuang dlm kuali
-kemudian tuangkan kedalam kuali berisi kulit tart tadi.. kemudian masak diatas dapur dengan menggunakan api yg paling kecil ye....masak selama 30 minit ye... pastikan kuali tadi ditutup rapat... jangan x tutup pulak ye.. nanti telur x masak pulak...hihihi
**SENANGKAN..SELAMAT MENCUBA....

Ahad, 20 Mac 2016

karipap

air ais campur garam 1 sudu kecil ( ni lah rahsia kerangupan kulit karipap dr my mum )+

Mak buat jual karipap kentang dan masih kekal kan RM 1.00 untuk 4 keping di airhitam johor...
Alhamdulilah memang karipap mak kulit nya ranggup dan bila goreng cantek..
‪#‎Tips‬ nak dapat hasil kulit karipap yang licin tak menggerutu kena api yang sederhana semasa goreng ..
#Tips tak nak karipap terbukak masa goreng,sapukan sedikit air di hujung doh sebelom di claim..
#tips tak nak melekat lekat masa simpan dalm peti ais untuk dijadikan prozen mesti goreng separuh masak dulu dan sejukkan barulah simpan dalam peti ais bahagian beku.
Bahan-bahan untuk menghasilkan kulit karipap ..
1 kg tepong Untuk 70 keping karipap (tak kisah cap ape)
1 cawan minyak @1 cawan minyak sapi @ 1 cawan majerin
1sudu besar garam bancuh dgn air anggaran 2 cawan biasa
Cara-caranya..
Panaskan 1cawan minyak @1 cawan majerin @ 1cawan minyak sapi dan tuang ke tepong 1 kg..gaul dan ramas ramas kan, selepas itu masukkan air yang telah di bancuh dengan garam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh lembut ,jangan terus tuang semua air ke dalam tepung...kemudian biarkan perap 10 minit.. Baru canai dan cetak bulat.
Bahan bahan untuk inti kentang
Kentang 7 biji potong dadu rebus sehingga empuk angkat tos kan..
Bawang merah 5 biji dan bawang puteh 4 biji
Kari satu senduk
Garam secukup rasa
1 mangkuk kecil daging atau ayam cincang
Cara-caranya
Tumis bawang merah dan bawang puteh yg sudah di blender
Naik bau masukan satu senduk kari dan
Masukkn 1 mangkuk ayam atau daging cincang gaul rata. Kemudian
Masukkn garam secukup rasa masukkn gula kalo suke, dan masukkan kentang yg telah di rebus tadi biar kan sehingga mesra dan sedikit kering masukkn daun sop dan bawang besar yang didadu dan tutup api.
‪#‎untuk‬ berjaya buat karipap memang kena ada kesabaran..semoga berjaya

bahan a
Sekilo tepung gandum..
2 senduk minyak panas..
1sk garam.
Air sejuk dari petiais..
Air agak²..uli sehingga menjadi doh
bahan b
Satu peket tepung jagung 400g
Tambah minyak panas..
Agak² cm nk buat doh biskut..


bugkus b dalam a



Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn
oleh : mas cotek

Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh

eperkan sedikit doh myk
masukkan doh margerin didlmnya...rehat 5 minit..canai..
selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti....kemudian gulung manjang...canai memanjang...gulung..potong kecik
canai...buh inti belah bawah yg dicanai


rezeki saya..
‪#‎karipap‬ pusing
Resepinye.....
okey resepi rahsia tie utk karipap pusing berlapis nie..sukatan tepungnye..nisbahnye 2 n 4 cwn tepung ..tapi mengelakkan nmpk inti bila goreng kita tambah 1/2or3/4 cwn lagi dlm tepung yg 4 cwn....
*-4 1/2 cwn tepung sedikit garam paling halus (2 sudu paras sudu kfc) d uli ngan air ais(rahsianye)....klu nk cntik bila goreng nnti dohnye jgn lembut sangat keras sikit baru cntik..cos bila kita perap nnti ia akn kmbang doh tu...
*2cwn tepung di uli dgn planta @ planta+ shortening (sama banyak)....uli sehingga doh boleh d kepal...jgn guna air langsung.....
*bila siap d uli setiap doh d bahagi sebanyak 30 ketul...lpas itu buat cm dlm pic no 3n4.....kita akn dpt 60 biji karipap
***klu nk try dlm 30 biji karipap...kita guna nisbah tepung 1n 2 1/2 cwn tepung...memang cun karipap nie...teknik menggolek doh yg dah d bhagi plk dlm pic yg ke 12 tu jgn tekan kuat sangat ..tolak ke atas n kebawah...dr situ kita dah nmpak doh kita dah berlapis...
***sukatan tepung yg 4cwn tu kita boleh tambah 1/2 or 3/4 cwn lagi..memang hasilnye cntik....
****ais ais tu mesti laa ada ketulan ais
****boleh guna planta sahaja xde shortening pon xpe
#karipap pusing berjalur fav family terutama bonda tersyg
#karipap biasa menjadi sumber pendapatan d masa kini

Resepi puding koktail berkuah kastad


BAHAN-BAHAN A - Kastard
1 cawan tepung kastard
1/2 sudu kecil garam
5 cawan air
2 - 3 sudu besar susu pekat
2 - 3 sudu besar gula pasir

Cara-Cara
1. Masukkan tepung kastard kedalam periuk..campurkan garam...gaul sebati
2. Campurkan sume bahan2 cair....kacau sebati...
3. Tuangkan bahan2 cair kedalam periuk berisi campuran tepung kastard....kacau sebati....
4. Masak bahan2 kastard diatas api kecil...menggunakan senduk kayu...kacau selalu sehingga adunan kastard pekat berkilat...
5. Bila adunan kastard mula meletup2....matikan api...
6. Tuangkan adunan kastard dalam bekas yang bersesuaian....
7. Setelah siap acuan/bekas diisi...biarkan sejuk...sebelum dimasukkan kedalam fridge...

BAHAN-BAHAN B - Kuah Kastard

1 tin susu cair IDEAL
1 tin air..
4 sudu besar gula dan 4 sudu besar susu pekat..
1 biji kuning telur...( saya ikut Cik Cek tak letak telur...)
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung kastard ...( campur dan bancuhkan dengan sedikit susu cair @ air....)

Cara-Cara
1. Masukkan sume bahan kedalam periuk..
2. Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit....siap dah ...tutupkan api....

BAHAN-BAHAN C - Hiasan

Fruit Cocktail
Nata De CoCo
Apa saje buah2an dalam tin yang disukai...

Cara-Cara
1. Letakkanlah bahan2 hiasan didalam puding yang dihidangkan bersama kuah kastard..
2. Jika suka boleh juga dicampurkan dengan air jus buahan2 dalam tin yang digunakan....

Selamat mencuba!



Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel