Sabtu, 26 Mac 2016

Resepi aiskrim santan



Bahan...
-Santan 560 ml
-gula 1 cawan
-Garam 3/4 sudu teh
-telur ayam 1 biji
-Isi kelapa muda (x da pun xpa)
Cara2...
1) Masuk santan dlm periuk bersama air 2 cawan (kalau ada air kelapa masuk air 1 cawan air kelapa 1 cawan)
2) Letak periuk santan atas api perlahan masuk gula, garam tunggu hingga santan mendidih selalu kacau ya bila dah mendidih tutup api dan sejukkan
3) Tuang dlm bekas masuk dlm peti ais (frozen)
4) Perhatikan santan dah jadi ais ka belum kalau dah jadi ais atau keras sedikit bawa keluar untuk Blend
5) Blend kali pertama...
Blend sampai ais lumat lepas Blend masuk balik dlm peti ais tunggu sehingga keras
6) Blend kali 2....
Blend kali kedua blend bersama telur putih Blend sehingga telur dan ais kembang kita akan nampak ais lebih halus kemudian masuk lagi sekali dlm peti ais tunggu sehingga keras jadi ais
7) Blend kali 3...
Blend kali ketiga Blend bersama isi kelapa bila masuk isi kelapa x payah Blend lama sangat agak2 ais sebati dengan isi kelapa atau pun Blend ais dahulu biar lama sedikit baru masuk isi kelapa sekali tekan Blend pun dah cukup lepas Blend masuk sekali lagi dlm peti ais tunggu sehingga keras
TIPS: Nk ice cream sedap kita cuma Blend banyak kali lagi banyak kali Blend... ice lebih halus lebih lembut

Selamat mencuba
Baca blog travel https://pearladytravel.blogspot.com/
# Stay safe, keep travel



Tiada ulasan:

Catat Ulasan