salted caramel for cake/brownie/ice cream topping,churros
dipping etc.
*warna caramel ada efek cahaya mungkin x sama spt kt luar
250g gula pasir
60g butter salted
80g non diary whipping cream(tgk kotak sy guna brand vivo)
70g susu cair/sejat (campur dengan whipping cream dalam satu bekas)
1sudu teh garam cairkan dengan 1sudu besar air panas)
dalam non stick pan cairkan gula dengan api sederhaba kecil(nak dapat gula dlm gambar tu amik masa dalam 7-8min). time ni jangan kacau gula tu biarkan je.
bahagian bawah gula dh cair,start kacau dengan senduk kayu yg kering.
teruskan kacau sampai gula cair sepenuhnya .dah cair sepenuhnya masukkan butter dan matikan api. dah matikan api kacau sampai butter cair sepenuhnya.
buka semula api sederhana ,masukkan susu cair dan whipping cream td.
nampak tu gula menggelegak kacau smpai sebati.
matikan api. masukkan air garam kacau sebati. tuang caramel dalm bekas dan sejukkan dalam peti ais.
tips: sekiranga anda mendapati gula anda berketul,butter xlarut atau naik minyak,whipping cream mencair jangan risau! jangan buang. anda matikan api agak suam camtu masukkan dalam blender dan blend bahan tu pastu masa nk tuang dalam bekas lain tapis dulu. insyaAllah jadi. selamat mencuba!
*warna caramel ada efek cahaya mungkin x sama spt kt luar
250g gula pasir
60g butter salted
80g non diary whipping cream(tgk kotak sy guna brand vivo)
70g susu cair/sejat (campur dengan whipping cream dalam satu bekas)
1sudu teh garam cairkan dengan 1sudu besar air panas)
dalam non stick pan cairkan gula dengan api sederhaba kecil(nak dapat gula dlm gambar tu amik masa dalam 7-8min). time ni jangan kacau gula tu biarkan je.
bahagian bawah gula dh cair,start kacau dengan senduk kayu yg kering.
teruskan kacau sampai gula cair sepenuhnya .dah cair sepenuhnya masukkan butter dan matikan api. dah matikan api kacau sampai butter cair sepenuhnya.
buka semula api sederhana ,masukkan susu cair dan whipping cream td.
nampak tu gula menggelegak kacau smpai sebati.
matikan api. masukkan air garam kacau sebati. tuang caramel dalm bekas dan sejukkan dalam peti ais.
tips: sekiranga anda mendapati gula anda berketul,butter xlarut atau naik minyak,whipping cream mencair jangan risau! jangan buang. anda matikan api agak suam camtu masukkan dalam blender dan blend bahan tu pastu masa nk tuang dalam bekas lain tapis dulu. insyaAllah jadi. selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan