Selasa, 22 Mac 2016

tart susu

Bahan2 :
Untuk kulit...
250g tepung gandum(1 1/2 cwn)
100g mentega(eda guna majerin pelangi je 1/2 cwn)
1 biji telur (A)
-gaul tepung ngan mentega hingga sebati ngan menggunakan tangan je.. kemudian masukkan telur... uli hingga menjadi doh yang x melekat kt tangan...
-masukkan doh kedalam kuali... kemudian ratakan didalam kuali hingga kelingnya sekali... seelok2nya jangan terlalu tebal ye....cucuk guna garfu pd doh tersebut
Untuk Inti...
3 biji kuning telur ( eda xpakai putih telur , kalo nak pakai boleh gak tapi kene ltk esen vanila 1 sudu kecil utk hilang bau hanyir )
125ml susu pekat manis 1/2 cwn
100ml air
1 s/b tepung custard/jagung
-mula2 kita gaulkan sebati telur bersama ngan susu pekat...
-dalam bekas yang lain kita sebatikan dul air bersama2 ngan tepung jagung... apabila dah sebati masukkan kedalam adunan telur juga susu tadi...
-gaul hingga sebati...
-eda Tapiskan dulu sebelum tuang dlm kuali
-kemudian tuangkan kedalam kuali berisi kulit tart tadi.. kemudian masak diatas dapur dengan menggunakan api yg paling kecil ye....masak selama 30 minit ye... pastikan kuali tadi ditutup rapat... jangan x tutup pulak ye.. nanti telur x masak pulak...hihihi
**SENANGKAN..SELAMAT MENCUBA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan