Roti canai. Resepi dr ibu sy..dulu Hasil dr roti canai ni lah
yg membesar km adikberadik. Mmang tkenal gak.. Pasal roti canai ni lembut.. Rangup.. Dah bbrapa jam masak pun.. Stil lembut lg.. X
payah nak potong pakai parang.... Sapa2 yg nak resepi.. Ni sy nak bg siap2
senang.. 1kg tp gandum, 1 senduk susu pekat., (guna senduk yg ceduk nasi. Jgan
guna senduk utk kawah lak) 3sb planta, 1sk garam yg d bancuh dgan 1cwn air suam
cara2 nya... Semua bahan buh dlm besen.. Letak air garam sikit2.. Sambil uli.
Klau x cukup boleh tambah air biasa ja.. Uli sampai x lekat d tangan.. Doh roti
canai ni.. Lg lama uli.. Nanti lg rangup n lembut hasil roti canai tu.. Biar
sampai kita pun bpeluh.. Hemm. Dah ok doh tu.. Bulat2 kan besar bola tenis...
Ni boleh dapat dlm 20bj..Lumurkan dgan planta pulak.. Simpan dlm 2 jam... Baru
tebar. Tp paling bagus.. Uli mlm.. Tebar pagi.. Lawan kuah dia suka hati..
Paling sedap... Gulai daging lah.. Klau x ada.. Sambal sardin pun ok. sekian.
Bahan
200 gram tepung terigu
30 gram margarin
2 kuning telur
1/4 sdt garam
80 ml air hangat
Bahan
200 gram tepung terigu
30 gram margarin
2 kuning telur
1/4 sdt garam
80 ml air hangat
resepi roti canai ku...
============================
1 kg tepung gandum
1 biji telur
4 sudu besar marjerin
Stgh cwn susu
4 ulas bawang merah( kisar tapis ambil air)
Air garam secukupnya ( agak2 sdri yea )
Ajinomoto sikit jewww
Uli2 smpai doh x mlkat di tngn
Bulat2kan..
Sapu mrjerin
Susun2 dlm bkas dan tutup
Biarkan semalamn
Esok pagi tebar dan masak..
Buat frozen pun boleh yea....
============================
1 kg tepung gandum
1 biji telur
4 sudu besar marjerin
Stgh cwn susu
4 ulas bawang merah( kisar tapis ambil air)
Air garam secukupnya ( agak2 sdri yea )
Ajinomoto sikit jewww
Uli2 smpai doh x mlkat di tngn
Bulat2kan..
Sapu mrjerin
Susun2 dlm bkas dan tutup
Biarkan semalamn
Esok pagi tebar dan masak..
Buat frozen pun boleh yea....
Doakan saya maju jaya dlm perniagaan ye sahabat semua....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan