TART NENAS GULUNG
===================
Resepi:
250g butter
2 kuning telur
3 sudu besar gula castor
1st esen vanila
3 cawan tepung
3 sudu besar tepung jagung
Jem nenas secukupnya
(1 kg jem nenas cukup untuk buat 2 adunan di atas,
bergantung kepada kebesaran gentelan)
1 kuning telur, 1 sb susu dan setitik pewarna
kuning telur - dikacau sebati untuk sapuan
Steps:
Pukul butter dan gula hingga berkrim.
Masukkan kuning telur, pukul sebati.
Masukkan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan campuran tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga
mendapat doh yg lembut. Gaul menggunakan tangan dan sehingga doh tidak melekat
di mangkuk. Mungkin tepung tak perlu dihabiskan kerana kuantiti tepung sebenar
bergantung juga kpd jenis butter yg digunakan. Doh tak boleh terlalu keras
sebab bila nak picit dalam acuan semperit atau nastar atau sewaktu nak gulung,
doh akan pecah.
Menggunakan acuan semperit atau nastar, picitkan doh ke atas papan alas dgn
bahagian belang2 mengadap ke bawah. Letakkan jem nenas yg telah dibulat-bulatkan
bujur sedikit di hujung doh.
Gulung secara kemas ie tidak longgar. Jika menggunakan acuan nastar, doh adalah
agak tebal, maka gulung hingga doh bertemu sahaja (tidak bertindan).
Sapukan kuning telur yg dicampur dgn sedikit susu dan pewarna kuning ke atas
tart yg telah siap digulung.
Bakar selama lebihkurang 15 minit dgn suhu 170 celcius.
TAT NENAS
/ ALMOND LONDON
1ketul butter suhu bilik (ape2 brand pn xpe)
1/2 cwn marjerin (mek da guna pelangi)
1cwn gula halus (blend gula pasir n sukat) *
4 cwn tepung gandum (utk almond london guna 5 cwn
ye)*
1/2 cwn tepung jagung *
1 sudu besar tepung castard *
1/2 cwn susu tepung *
( yg bertanda * satukn, ayak semua sekali)
1 penutup esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Cara2
Campur je semua sekali, uli manja2. Jgn main gusti
lak dgan adunan tu... hehehe
Terap, susun inti nenas, gulung n hiaskn dgn kuning
telur + sedikit pewarna kuning.
Bakar 150 darjah utk 10 minit. Kalau oven kecik,
guna suhu 130 darjah pn ok.
Dah ckup masam guna api atas, dlm 3 min utk
garingkn kuning telur. (Pns kn dulu oven utk 15 min)
Inti / jem nenas
2 biji nanas muda ( buang kulit n matanya, mesin
guna mesin kelapa. Tapis / perah air nya. Jgn trlalu kering)
4 cwn gula (tanak manis bleh kurangkn)
Sedikit esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Cara2
Satukn semua bhn dlm kuali, guna api sedang, kacau
jem hingga gula hancur n kering sedikit (sentiasa kacau gaul, karang hangus
bawah plak)
Bila air dh agak kering, slow kn api n kacau gaul
sekali sekala hingga betul2 kering.