Hari ni Ibu Azzah nak share cara buat bawang goreng yang sangat rangup. Berbulan2 simpan masih krukk krakk insyaallah.
Simple sahaja, bahan2 nya: Bawang merah kecil, garam halus dan tepung beras.
Goreng dalam minyak yg banyak ya..pastikan jgn letak bawang terlalu banyak, nanti tak rata rangupnya. Pastu..bila warna dah ke coklat (perang), terus tutup api dan kacau sekejap pastu angkat, tos dan tuang atas tisu dapur. Bila dah sejuk masukkan dlm bekas kedap udara.
Bawang merah kecil dipotong nipis2. Gaul dengan sedikit garam dan tepung beras. Anggaran kalau sekilo bawang, garam 1 sudu kecil dan tepung beras satu senduk (5 sd besar) shj. Gaul rata. Tapi boleh lebihkan tepung kalau nampak tak tersalut ngan bawang. Lebih takper..lagi rangup.
Goreng dalam minyak yg banyak ya..pastikan jgn letak bawang terlalu banyak, nanti tak rata rangupnya. Pastu..bila warna dah ke coklat (perang), terus tutup api dan kacau sekejap pastu angkat, tos dan tuang atas tisu dapur. Bila dah sejuk masukkan dlm bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan