Sabtu, 12 Disember 2015

Himpunan resepi kariap pusing


Resipi kulit puff Haya Habibah
Bhn A.
2 cwn t.gdm
1/4 cwn minyak masak dipanaskn
1/2 cwn air ais
Bhn B.
1 cwn t.gdm
3 sdu (sukatan utk 1 sudu 15g/15ml) marjerin
2 sdu (sukatan utk 1 sudu 15g/15ml) shortening.
(akk haya habibah nasihatkn sila guna sudu dan cwn khas utk membaking k)
Gaul tpg,minyak panas dgn senduk kemudian masukkn air ais dn sikit garam..bulatkn.
Bahagi doh kpd 5 bahagian, 1 bhgn doh lebihkn sikit.
Gaul tpg, marjerin,shortening dn bulatkn. Bahagi doh kepada 4 bahagian sama besar dgn 4 bahagian doh A tdi.
1bhgn doh A tdi bulat2kn kecil2, kegunaan utk menampal sebelah dlm puff supaya kulit puff tak pecah dan inti tak keluar..(ini rahsianya)
Utk Red Bean Puff, sapu telur letak kaler kuning sikit, kak haya bakar pada suhu 200c 20 mins..-
Curry puff,sardin puff,mix vege puff boleh di goreng dn bakar juga..terima kasih selamat mencuba dri haya habibah..
Resepi ke-2

Karipap pusing
Doh A
1 cwn tpg gandum
1 sdb tpg jagung
2 sdb marjerin
2 sdb shortening
(Tmbh sedikit lagi majerin jika adunan berderai)
Gaul sebati.Bahagikan doh pd 6 ketul sama besar.Timbang sama berat pun boleh.
Doh B
2 cwn tpg gandum
1/4 cwn minyak jagung
Secubit garam
1/2 cwn air, tmbh 2 sdb lagi
Masukkan tpg dlm satu bekas.Masukkan garam dlm air dan larutkan.Panaskan minyak, tuang dlm bekas tpg.Kacau dgn sudu hingga menjadi seperti serbuk roti.Tuangkan air.Uli sebati.Bahagi pd 6 bhgn sama besar.
Bungkus doh A dlm doh B.



Resepi ke-3
Bahan A
1 s.b butter
1/2 kilo tepung gandum (saya agak2 je amik separuh kampit tepung tu)
1 s.b tepung beras
1 s.k garam
Bahan Lain
1/4 cawan minyak masak (agak-agak juga) - dipanaskan seketika atas dapur
1 cawan air sejuk (guna setakat yg perlu sahaja)
1. i) Masukkan bahan-bahan A ke dalam bekas utk menguli, dan gaul rata.
ii) Tuangkan minyak masak yg telah dipanaskan ke atas bahan A tadi.
2. Gaul rata kesemua bahan dgn garpu (minyak panas, takleh guna tangan) hingga dapat tekstur mcm dlm gambar.
3)
i. Tuang air sejuk sikit-sikit sambil menguli dgn tangan. Agak-agak dah boleh kepal-kepal doh tu, cukup dah air. Tak semestinya habiskan 1 cawan air tu.
ii. Rehatkan doh dengan membungkusnya dgn plastik dan simpan dalam peti ais semalaman.
iii. Bila dah sedia untuk buat karipap, keluarkan doh daripada peti ais dan bentukkan bulat-bulat kecil then leperkan satu-satu dan isi inti n kelim kemudian.
Note: Saya suka doh ni sebab tak melekat pada pinggan/tangan/ kayu penggelek. licin je permukaan doh tu.
Dah siap kelim, susun je atas pinggan. Tak payah pun tabur tepung sebab tak melekat. Kalau doh biasa saya buat memang merata kena tabur tepung. hehe..


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel


Tiada ulasan:

Catat Ulasan