RESIPI: BROWNIES COKLAT PISANG SALAI
Bahan-bahan:
80gm Mentega (salted)
40gm Minyak Zaitun
230gm 'Dark' coklat (dipecah-pecahkan)
200gm Campuran gula kastor dan gula merah
80gm Tepung gandum (diayak)
100gm Serbuk koko
150gm Coklat cip
100gm Pisang salai (dipotong kecil)
3 biji Telur gred A
Secubit garam
80gm Mentega (salted)
40gm Minyak Zaitun
230gm 'Dark' coklat (dipecah-pecahkan)
200gm Campuran gula kastor dan gula merah
80gm Tepung gandum (diayak)
100gm Serbuk koko
150gm Coklat cip
100gm Pisang salai (dipotong kecil)
3 biji Telur gred A
Secubit garam
Untuk Ganache:
250gm 'Dark' coklat
75gm Krim
250gm 'Dark' coklat
75gm Krim
Cara-cara:
1. Cairkan 'dark' coklat, mentega dan minyak zaitun dalam periuk atas api sederhana
2 . Tuangkan ke dalam mangkuk pembancuh dan biarkan sejuk sedikit. Masukkan gula dan kacau sebati
3 . Masukkan telur sebiji - sebiji dan kacau sebati
4. Masukkan garam dan serbuk koko
5. 'Fold in' tepung sedikit demi sedikit
6 . Masukkan coklat cip dan pisang salai dan kacau rata (sehingga bercampur sahaja)
7. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar berukuran 9"x9" dan bakar selama 25-30 minit dalam ketuhar bersuhu 170 darjah selsius. Bila sudah masak, matikan ketuhar renggangkan pintu ketuhar dan biarkan sejuk.
8 . Untuk membuat ganache, cairkan coklat bersama krim di atas 'double-boiler' dan tuangkan ke atas Brownie yang sudah sejuk. Simpan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dipotong. Enjoy!
1. Cairkan 'dark' coklat, mentega dan minyak zaitun dalam periuk atas api sederhana
2 . Tuangkan ke dalam mangkuk pembancuh dan biarkan sejuk sedikit. Masukkan gula dan kacau sebati
3 . Masukkan telur sebiji - sebiji dan kacau sebati
4. Masukkan garam dan serbuk koko
5. 'Fold in' tepung sedikit demi sedikit
6 . Masukkan coklat cip dan pisang salai dan kacau rata (sehingga bercampur sahaja)
7. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar berukuran 9"x9" dan bakar selama 25-30 minit dalam ketuhar bersuhu 170 darjah selsius. Bila sudah masak, matikan ketuhar renggangkan pintu ketuhar dan biarkan sejuk.
8 . Untuk membuat ganache, cairkan coklat bersama krim di atas 'double-boiler' dan tuangkan ke atas Brownie yang sudah sejuk. Simpan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dipotong. Enjoy!