Selasa, 1 November 2016

Kari ikan

Resepi kari kepala ikan untuk satu kawah ni,
1 kg bawang besar ( 1/2 dimayang , 1/2 lagi diblend)
200 gm bawang putih( 100 gm dimayang 100gm diblend)
1 kilo rempah kari ikan Baba's 
150 gm serbuk cili Baba's
1 kg tomato biji (1/2 diblend , 1/2 dipotong besar)
20 tangkai daun kari
50gm halba campor
1kg minyak untuk menumis
3 kg santan pekat 
500gm asam jawa 
10 kg ikan
Sayur2an

Caranya:
Panas kan minyak
Tumis bwg2 , halba campor dan daun kari
Bila wangi masukkan rempah kari yg dicampor air yg banyak ( 4 liter ) bawang dan tomato yg diblend
Masak hingga pecah minyak , perlahan kan api
Masuk lah santan air asam , garam , sedikit gula , dan ikan ,rasalah secukupnya 
Akhir sekali masuk lah sayur2an

Resepi satay ikan/lokcing


Bahan-Bahannya:

(*)250 gm isi ikan selayang (mentah) – dikisar lumat
(*)100gm tepung ubi kayu/tepung kanji
(*)1/2 biji bawang besar – dikisar
(*)1 sudu kecil garam
(*)1/2 sudu teh serbuk perasa
(*)1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan Untuk Sos Manis dan Pedas 

(*)Cili kering secukupnya – kisar lumat
(*)4 ulas bawang putih – dikisar lumat
(*)1 ½ cawan air
(*)1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji – dibancuh dengan 2 sudu besar air
(*)4 sudu makan gula atau secukupnya
(*)½ sudu makan garam
(*)Sedikit serbuk perasa
(*)Sedikit pewarna merah
(*)lada burung secukupnya – untuk sos pedas sahaja
Cara Membuatnya ialah:
Buat Lockching 

(*)1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.

(*)2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat

(*)3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil. penyet2 sikit lepas bulat.
(*)4. Panaskan minyak dan goreng sekejap. Kemudian, Cucukkan pada lidi dan bakar sekejap.
(*)Tip: kalau adunan terlalu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan itu tidak melekat di tangan.
Buat Sos 
(*)1. Tumiskan bawang putih dalam periuk tanpa minyak. Masukkan sedikit air.
(*)2. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
(*)3. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
(*)4.Untuk jadikan sos pedas,tambahkan lada burung dalam masakan diatas.


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel




Sabtu, 29 Oktober 2016

Resepi kek span


Bahan-bahan:
4 biji telur gred A
160 gm gula halus
160 gm tepung kek
10 gm tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovallete
50 gm minyak jagung
70 gm air
1 sudu teh esen creamy vanilla (pekat)

CARA-CARA
1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser loyang bulat saiz 7 @ 8 inci dengan mentega.Kalau takde, shortening pun boleh.
2. Alas dasar loyang dengan kertas baking. Ketepikan.
3. Masukkan kesemua bahan KECUALI minyak dan putar high speed hingga kembang. (lebih kurang 8 minit) Pastikan adunan turun @ jatuh berbentuk RIBEN –tidak laju dan tidak terlalu perlahan jatuhnya.
4. Masukkan minyak jagung. Kaup balik menggunakan spatula sehingga rata.
5. Bakar 35-40 minit atau hingga masak. Bila kek masak, keluar kan dari loyang dan terbalikkan. Selepas 5 minit, terbalikkan semula dan sejukkan di atas redai . Kalau tiada redai, guna aje papan kek 😉

**utk gambar , saya guna krim pertama.

BAHAN UNTUK KRIM FILLING
Pilihan Pertama Filling 
* 250 gm non dairy cream (fresh cream)
* 200-250 gm isi durian (lenyek @ kisar halus)
* 1 sudu teh gelatin + 3 sudu besar air suam (kacau sehingga larut)
* 2 sudu besar gula kastor (ikut suka nak manis mana)
Cara-cara:
1. Pukul whipping cream sampai bertanduk.
2. Kemudian campurkan isi durian yang telah dilenyek. Putar sekejap untuk sebati.
3. Gelatin yang dah larut masukkan ke dalam adunan whipping cream bersama-sama gula kastor.
4. Kacau rata dan ketepikan. 

(kalau tak nak gunakan gelatin pun boleh tapi pastikan whipping cream (non dairy) kental.

Pilihan Kedua Filling
* 150-200gm isi durian (lenyek @ kisar halus)
* 2 sudu besar tepung kastard
* 2/3 camca besar gula kastor (manis ikut suka)
* 1 1/3 cawan susu segar
* 30 gram mentega 
* 1 sudu teh esen vanilla

Untuk hiasan
*Badam flakes (panggang lebih kurang 10-15 minit , 170c
* 300 gm whipped/fresh cream- dipukul kental (anggaran 6-8 minit high speed)
* Boleh masukkan krim pilihan kedua untuk coating keliling kek jika berminat.

Cara menyusun kek:
1. Kek span dipotong 3 kemudian lapiskan dgn durian filling di setiap lapisan kek.
2. Sapu whipping/fresh cream yg telah dipukul kental di keseluruhan kek tadi dan hias ikut citarasa masing-masing.
3. Sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang sejam sebelum dipotong. Lagi lama lagi bagus 😊
4. Seelokknya gunakan pisau yang dicelup dengan air panas untuk potongan yang cantik 👍

 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel



Resepi bingka roti


Bahannya:
5 keping roti putih
3 cawan santan /susu segar/susu cair
2 biji telur
3/4 cwn gula pasir (boleh kurang 1/2 cawan)
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar marjerin
Caranya:
Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap dengan 2 cawan santan, tekan sikit dengan sudu bagi roti terendam
Sementara tu kita blender baki 1 cawan santan, marjerin, telur,gula, garam, esen vanilla dan tepung gandum. Blender jangan lama sangat cukup sekadar sebati semua
Blender sebati bahan tadi
Tuang bahan blender dalam roti yg terendam dan kacau rata semua
Loyang ( 8'x8') sapu minyak dan alas baking paper. Kalau ada acuan bingkaboleh guna juga sapu minyak / marjerin elak lekat.
Tuangkan adunan dalam loyang
Oven panaskan dulu dlm 8-10 mnt. Bakar dalam oven 180 degree (oven kecil 170 degree) selama 45 mnt - 1 jam . Kalau suka permukaan atas garing sambung bakar hingga 1 jam.
Dah siap baru keluar dari oven.sejukkan dlm 2-3 jam baru potong

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kek span mudah

Bahan2...
5 biji putih telur
5 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1 sudu makan cream of tartar/cuka makan
1 cwan tepung gandum
1 sudu makan baking powder
5 sudu makan butter
2 sudu makan susu pekat
1/4 cawan air/susu cair( x payah tmbah air)
2 sudu besar sunquit
1 sudu makan esen vanila
Ok mula2 cairkan butter,susu pekat dan air menggunakan kaedah double boil.. saya guna susu pekat tu sbb susu cair x de..
Bila dah cair biarkan suam.. dah suam letak esen vanila dan kuning telur satu persatu... masukn pula tepung dan bkg powder yg dah ayak gaul sebati last skali masukan sunquict..kacau dengan wisk je biarkan dulu...
Step ke2 mix putih telur sampai kembang masuk gula sedikit demi sedikit dah gebu masuk cream of tartar mix lg sampai bertanduk. Bila di terbalikan ianya x akan jatuh...
Campurkan semua bahan kaup balik je..
Then sapu loyang dengan butter/minyak/kertas minyak
Hempap sikit bg angin keluar dan bakar kek menggunakan kaedah steam bath untuk oven bawah 100 liter dengan suhu 150 darjah 45 minit.. oven 100 L dlm suhu 160 darjah 55 minit..
Api atas bawah ye
 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Resepi yogurt aiskrim



Bahan
250gm Plain Yogurt
250gm Dairy Whipping Cream
250gm Non Dairy Whipping Cream
200gm Susu Pekat Manis
2sdb perahan jus lemon
200gm Filling Mangga
2 biji Buah mangga (potong dadu)
200gm Filling Kiwi
4biji buah kiwi (potong dadu)
Hershey's Coklat
Coklat parut
Hershey's strawberry
250gm Buah strawberi (potong 8)
Cup secukupnya
Cara-cara
1. Pukul Non dairy whipping hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul Dairy whipping cream hingga kental.
3. Satukan non dairy whipping cream dengan whipping.
4. Masukkan plain yogurt, jus lemon dan susu. Kacau sebati.
5. Masukkan adunan dalam paiping bag.
6. Paipkan adunan dalam bekas layerkan dengan filling mangga / filling kiwi / hershey's coklat / hershey's strawberi.
7. Buat beberapa lapisan antara yogurt dan filling.
8. Akhir sekali paipkan Filling dan hias dengan buah segar atau coklat.
9. Simpan dalam chiller k

Selamat mencuba 

Baca perkongsian travel disini: 
https://pearladytravel.blogspot.com/
#stay safe, keep travel








Jumaat, 28 Oktober 2016

Resipi butter lemon cheesecake


Bahan-bahan
225gm tepung gandum
1 1/2 baking powder
200gm pure butter atau lepa susu
180 gm cream cheese
150gm gula (utk bancuh air tu pun ok)
5 biji telur
1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
1 sudu kecil jus lemon
Nota:
(1) 1 1/2 baking powder tu maknanya, 1 sudu kecil baking powder ditambah lagi 1/2 sudu kecil baking powder.
(2) Guna pure butter lebih sedap aroma dan rasanya. Tapi saya guna Farmcows pun sedap juga.
(3) Contoh pure butter : Anchor, SCS, Lurpak, Westgold.
(4) Contoh lepa susu: Farmcows, Twincows, Buttercup, Butterlite.
Cara2nya:
🐝Panaskan oven, api atas bawah suhu 170.
🐝Ayak tepung dan baking powder ketepikan.
🐝Pukul butter, cream cheese, gula hingga kembang.
🐝Masukkan telur satu persatu, pukul hinga putih.
🐝Masukkan tepung. Kaup balikkan guna senduk.
🐝Tuang adunan loyang 8" x 8", hentakkan beberapa kali, untuk pecahkan udara. Bakar 30minit.


Kredit : Noy Yullan)

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel