Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Selasa, 14 Januari 2014
ayam perap
CARA2 MEMBUAT AYAM SEDAP 1 EKOR AYAM DIBELAH 2 ATAU 4 2 BIJI BAWANG BESAR# 5 BIJI BAWANG PUTIH# HALIA SEBESAR IBU JARI NAK 1# BAHAN # MESTILAH DIKISAR HALUS 4 SEKAWAN(BUNGA LAWANG,KULIT KAYU MANIS,CENGKIH,PELAGA) 1 SENDUK LADA SULAH 1 BATANG SERAI DITITIK GARAM SECUKUPNYA KIUB AYAM 1 TUMIS BAHAN YG DIKISAR# MASUKAN 4 SEKAWAN SERTA SERAI,SEHINGGA NAIK BAU MASUKAN 1 LITER AIR ATAU AGAK KAWAN2 LAH YER,KEMUDIAN MASUKAN AYAM YG DIPOTONG TADI,GARAM SECUKUP RASA,LADA SULAH,MASAK AYAM SEHINGA EMPUK....PADAM KAN API!!(AMBIL AYAM YG DIMASAK TADI TOSKAN... **KUAH SUP ITU SAYA GUNAKAN UTUK MEMBUAT NASI DAN UNTUK DIHIRUP BERSAMA2 DENGAN NASI AYAM (AYAM YG DITOSKAN TADI MESTILAH DIGAUL DENGAN SOS TIRAM DALAM 6 SUDU,SOS TIRAM MEMBUAT AYAM ITU SEDAP N BERKILAT,SELEPAS ITU MASUKAN KICAP MANIS ..LOMORKAN BAHAN ITU PADA AYAM..PERAPKAN SEKEJAP.. CARA MENGORENG AYAM MASUKAN MINYAK SECUKUP NYA,PASTIKAN MINYAK ITU PANAS,BARULAH MASUKAN AYAM YG DI PERAP TADI >GORNG JGN TERLALU LAMA PALING2 ANGKAT AYAM ITU..PASTIKAN AYAM WARNA MESTI DIDALAM GAMBAR INI >AYAM NI DIGORENG SEKEJAP SEBAB MASA MEREBUS TADI KAN DAH MASAK.. >HASIL YG KITA DAPAT.AYAM LEMBUT,ENAK,BERKILAT CANTIK GITU.. LEBIHAN KUAH PERAP AYAM TADI DIAMBIL,TAMBAHKAN KICAP MANIS,KICAP CAIR DALAM 3 SUDU,SERTA MINYAK BIJAN SEDIKIT ,DAN MASUKAN 3 ATAU 4 SUDU KUAH SUP TADI ..CARANYA POTONG AYAM BILA HENDAK MAKAN KEMUDIAN MASUKAN KICAP YG DI BUAT TADI..MEMANG TERBAIK!!! SEDAP.. FROM IRNI MAIZURA
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan