Isnin, 13 Januari 2014

RESEPI NASI BARYANI HYDERABADI INDIA STAIL USTAZAH

RESEPI Chicken Beryani ******************* Bahan-bahan Untuk Perap Ayam Seekor Ayam 2 biji Cili hijau Sedikit Daun pudina Sedikit Daun ketumbar 4 ulas Bawang putih ditumbuk Sedikit halia ditumbuk *1sdk Serbuk jintan putih *1sdk serbuk jintan manis *1sdm Serbuk ketumbar *1sdm serbuk cili *1sdm Serbuk kunyit Atau bahan-bahan bertanda * boleh diganti dengan Rempah Mandhy / Garam masala (lagi best) 2sdm Garam 2 helai DaunBay 1 batang Kayu manis 2 bji cengkih 3 biji Buah pelaga 1 mangkuk kecil Bawang goreng 1 cawan Minyak zaitun 1 cawan Yoghurt. NOTA **Campur semua bahan dan Gaul Rata Pada Ayam dan Perap. ½ jam Masakkan ayam separuh masak di dalam periuk 12) RESEPI MASAK NASI BERYANI HYDERABADI Bahan-bahan ; 1 kg beras. Air secukupnya. 2 ½ sdm Garam (ikut suka pun blh), daun ketumbar, daun pudina, bawang goreng, sedikit saffron/ pewarna. Periuk Pengukus. Cara-caranya : 1. Beras beryani di rendam sejam dan toskan 2.Panaskan air didalam periuk, masukkan sedikit minyak zaitun dan garam. Masukkan beras. Masak separuh masak. Matikan api, keluar air/ toskan beras. 3. Di dalam periuk pengukus, letakkan ayam beryani yang diperap pada lapisan bawah. Masukkan beras . Letakkan daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng. Letakkan saffron atau pewarna. Tutup periuk rapat dan biarkan sehingga nasi masak. Atau boleh juga ambil beras dan gaul dengan air rebusan ayam masak seperti cara no 2,letakkan beras dlm pengukus, titikkan pewarna, letakka kismis, bwg goreng, daun ketumbar dan daun pudina, dan ayam yg direbus diletak pada lapisan paling atas. SELAMAT MENJAMU SELERA DARI RESEPI DAPUR USTAZAH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan