Ahad, 12 Januari 2014

Rempah kerutub..

Bahan-bahan

(1) Rempah kurma 2 paket
(2) Serbuk lada merah ataupun blended cili kering
(3) Lada besar 5 biji ataupun lebih. Lagi banyak lagi baik dan pekat kuah itu nanti
(4) Tiga serangkai – cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis secukupnya
(5) Gula
(6) Santan pekat – hanya bagi yang ingin kerutuk berkuah lemak.
(7) Ayam ataupun daging samada dipotong besar ataupun kecil.

Caranya:

- Tumis tiga serangkai beserta bawang sehingga bawang menjadi garing. Jangan sampai hitam nanti kuah pahit. Cukup ia menjadi perang seratanya seperti warna bawang goreng.
- Campurkan rempah kurma bersama serbuk cili ataupun blended cili kering kemudian masukkan ke dalam periuk. Masak sehingga naik dengan baik bau dan juga minyak. Jika hampir kering dan garing ramuan ini, tambahkan dengan air.
- Akhir sekali masukkan lauk ayam ataupun daging beserta gula dan garam secukupnya.
- Jika ingin berkuah boleh masukkan segelas santan pekat. Biasanya kuah kerutuk ini manis. Oleh itu masukkan banyak gula mengikut selera masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan