Ahad, 12 Januari 2014

Nasi bukhari ayam@ Lydia Honey

Sumber: sister in law (Oum Eyad) Bahan-bahan: 2 ekor ayam- dipotong 4 3 biji tomato- dadu kasar 2-3 sudu besar Tomato paste 3 biji bawang besar dimayang 3-4 ulas bawang putih cincang halus 1/4 sudu teh lada hitam powder Carrot- potong tipis memanjang 1/2 camt arab mix spice 3-4 biji buah pelaga Sebatang kulit kayu manis 2-3 helai daun bay Garam secukup rasa Air secukupnya 3/4 cawn Minyak@ ghee 2 kiun pati Ayam MAGGI 4 cawan beras basmathi, cuci, rendam air garam sejam dan toskan. Almonds @ pine nuts goreng utk taburan. Panaskan minyak@ ghee dan gorengkan bawang sehingga light brown, masukkan ayam dan carrots, rebuskan sehingga empuk. Masukkan ciken kiub dan teruskan merebus. Keluarkan ayam dari periuk dan susunkan ke dalam dulang pembakar. Sapukan sedikit minyak dan tomato paste di atasnya dan bakar dalam oven sehingga golden.. Guna api grill atau api atas jer. Dalam periuk tadi.. Add in beras dan tanaklah sehingga nasik masak sempurna. Hidangkan nasi dengan ayam bakar di atasnya dan taburkan almond atau pine nuts diatasnya. Sedia untuk dihidangkan. Note: cover periuk dengan kitchen towel atau aluminium foil supaya nasik madak sempurna cantiknya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan