Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Ahad, 12 Januari 2014
Nasi bukhari ayam@ Lydia Honey
Sumber: sister in law (Oum Eyad)
Bahan-bahan:
2 ekor ayam- dipotong 4
3 biji tomato- dadu kasar
2-3 sudu besar Tomato paste
3 biji bawang besar dimayang
3-4 ulas bawang putih cincang halus
1/4 sudu teh lada hitam powder
Carrot- potong tipis memanjang
1/2 camt arab mix spice
3-4 biji buah pelaga
Sebatang kulit kayu manis
2-3 helai daun bay
Garam secukup rasa
Air secukupnya
3/4 cawn Minyak@ ghee
2 kiun pati Ayam MAGGI
4 cawan beras basmathi, cuci, rendam air garam sejam dan toskan.
Almonds @ pine nuts goreng utk taburan.
Panaskan minyak@ ghee dan gorengkan bawang sehingga light brown, masukkan ayam dan carrots, rebuskan sehingga empuk.
Masukkan ciken kiub dan teruskan merebus.
Keluarkan ayam dari periuk dan susunkan ke dalam dulang pembakar. Sapukan sedikit minyak dan tomato paste di atasnya dan bakar dalam oven sehingga golden.. Guna api grill atau api atas jer.
Dalam periuk tadi.. Add in beras dan tanaklah sehingga nasik masak sempurna.
Hidangkan nasi dengan ayam bakar di atasnya dan taburkan almond atau pine nuts diatasnya. Sedia untuk dihidangkan.
Note: cover periuk dengan kitchen towel atau aluminium foil supaya nasik madak sempurna cantiknya.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan